^-^

Monday, February 20, 2012

MENGUBATI PENYAKIT LAGHA DAN MENCEGAH DARIPADANYA

Masa terus berlalu.. nak kejar masa?? mustahil untuk kita,apatah lagi dah banyak kita ditinggalkan masa begitu sahaja..Bagaimana kita mengisi masa kita dengan sebaiknya.Sehari kita diberikan Allah 24 jam untuk kita bijak memanagenya agar tidak menjadi sia-sia.
 
Perkara yang sangat penting buat kita sebagai mahasiswa dalam pengurusan masanya.Kajian melalui servey dan lihat panorama sekarang ni majoriti mahasiswa tidak kisah di luar negara mahapun di negara sekali pun sering menghabiskan masa-masa senggangnya dengan menonton cerita-cerita lagha.. Dan sangat memalukan sekiranya mahasiswa tersebut di kalangan mahasiswa yang berjurusan agama. Apabila kita berbicara soal mahasiswa sudah tentu kita tahu mahasiswa ini adalah pemangkin generasi akan datang yang akan memimpin dunia suatu hari nanti..Tidakkah menjadi satu danggal sekiranya "Mahasiswa Islam" yang menuntut ilmu sering menghabiskan masa dengan perkara-perkara lagha misalnya menonton movie korea..
 
Sudah menjadi satu trend di mana sahaja, movie korea menjadi satu hobi yang tidak boleh lari dari rutin harian.Kenapa kita selalu sahaja terjerumus dengan masalah-masalah ini dan bagaimana kita nak menghindarinya.Bagi mengubati penyakit “lagha” dan mencegah daripadanya dapatlah dilaksanakan dengan  mengikut langkah-langkah berikut ;
 
1)Benar-benar memahami garis pemisah di antara “lagha” dan lainya.
Telah lalu, antaranya sebab-sebab berlakunya “lagha” ialah disebabkan setengah-setengah manusia menyangka bahawa “ lagha” itu adalah harus(mubah) mengikut pandangan syarak,berdasarkan hadith …………………..(mengagihkan masa) sebahagian adalah untuk lagha, berlaku begini disebabkan salah faham tentang maksud hadith,sekiranya mereka faham tentang garis pemisah antara “ lagha” dan lainya .
Olleh itu ,sebagai permulaan bagi membersih diri daripada penyakit lagha atau mencegah daripada terperangkap dengan penyakit lagha ialah dengan cara memahami maksud “ lagha” dengan kefahaman yang betul  bagi membezakan antara lagha dan lainya agar seseorang itu tidak terjebak dengan perkara yang dilarang dan ditegah itu sedang ia menyangka bahawa lainya diharus oleh syarak.
 
2) Sentiasa menghayati kitab Allah,sunnah dan sirah nabawiyyah.
                Dengan menghayati kitab Allah(Al-Quran),sunnah dan sirah nabi S.A.W  akan membuahkan beberapa  perkara, antaranya:
a)      Dapat mengenal  Allah S.W.T ,dan kesempurnaanyan, kerana ini dapat memupuk sikap “muraqabatullah” dalam diri dan jiwanya maka ia akan merasa malu untuk melakukan perkara “lagha” kerana Allah melihatnya.
b)      Yakin bahawa setiap  makhluk tetap kembali kepada   Allah, lalu dihisab dan dihitung segala yang dilakukan di dunia lalu dibalas setimpal dengan apa yang diusahakan dengan demikian ia takut melakukan perkara “lagha” jika sekiranya berlaku juga, dia segera bertaubat dan kembali kepada Allah S.W.T.
c)       Seseorang itu dapat mengetahui tugas dan perananya diatas muka bumi ini, dan mengikut jalan yang lurus dalam melaksanakan tugas dan perananya, tugas dan perananya adalah mengikut apa yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W.
d)      Mengetahui balasan dan ganjaran mereka yang menjaga dan mengawasi  diri daripada melakukan “lagha”.
e)      Mengetahui  tentang sesuatu yang dapat meringankan tekanan jiwa dengan menceburi hiburan yang menghayati kitab Allah, sunnah dan sirah nabawyyah.
 
3) Hidup dalam persekitaran yang bersih daripada lagha.
                Persekitaran yang bersih daripada lagha, samada persekitaran yang dekat seperti rumah, atau persekitaran yang jauh(luas) seperti kawan-kawan dan masyarakat seluruhnya,persekitaran yang bersih ini dapat membantu seseorang melepaskan daripada perangkap lagha, bahkan dapat menjaga dan mengawalnya daripada awal lagi daripada terjebak denganya, sehingga dikatakan : “Manusia itu adalah anak persekitaranya,sekira mana  baik persekitaranya baiklah ia,buruk persekitaranya buruklah dia”.
 
4) Masyarakat mestilah melaksanakan kewajipanya terhadap orang-orang yang terkenal dengan “lagha”.
                Dikalangan mukmin sesama mukmin terdapat ikatan “walak” yang bertonggakan “TAKAFUL” takaful yang berunsur maddi(kebendaan) atau  maknawi (kerohanian) firman Allah S.W.T (Surah At taubah Ayat 71)……. Bermaksud:
Termasuk juga dalam pengertian “takaful” iaitu membantah terhadap orang-orang yang melakukan perkara-perkara  “lagha” dengan syarat menggunakan pendekatan-pendekatan yang sesuai dan munasabah, bertitik tolak daripada sabda Rasulullah S.A.W :………   maksudnya : sesiapa daripada kamu yang melihat kemungkaran maka hendaklah ia mengubahkan kemungkaran itu dengan tanganya,maka jika sekiranya ia tidak mampu(berbuat demikian) maka hendaklah ia mengubahya denganlidah(percakap[an,nasihat),maka sekiranya ia tidak mampu maka hendaklah ia mengubahnya dengan hati, maka yang demikian itu adalah selemah-lemah iman.
 
5) Pemerintah mestilah membersihkan alam kehidupan ini daripada penyakit “lagha”.
                Pemerintah mestilah sentiasa memantau mereka yang melakukan lagha dan mengubati mereka dengan uslub dan pendekatan yang sesuai dan munasabah dan cara-cara yang berkesan, kerana sesungguhnya Allah S.W.T memberi tugas nasihat kepada Sultan(pemerintah) sekiranya nasihat melalui quran tidak diterima.
6) Sentiasa mengigatkan mereka tentang eloknya keadaan orang yang meminggirkan diri daripada “lagha”,dan balasan buruk bagi mereka yang terjebak denganya.
                Perkara ini dapat dilakukan dengan menerangkan ganjaran pahala yang akan diperolehi mereka yang meninggalkan “lagha” dan tidak bersekongkol dengan orang-orang lagha, juga menerangkan kedudukan yang tinggi disisi Allah S.W.T , juga kedudukan yang baik dikalangan manusia juga menerangkan kepada mereka tentang kelebihan mereka di dunia dan tentang akibat buruk yang akan menimpa mereka yang melakukan “lagha” begitu juga mereka yang bersekonkol dengan mereka,serta mereka yang suka dan merestui lagha tersebut, sesungguhnya diri insan sentiasa lupa , maka bagi mengubati lupa ialah dengan memberi  peringatan, firman Allah S.W.T: (Surah Az-Zariyat Ayat 55) bermaksud:…….
 Dan firman Allah lagi surah Al-A’la Ayat 9) yang bermaksud:….
 
7) bertindak secara berperingkat terhadap nafsu bagi melepaskan diri daripada lagha.
                Oleh kerana sesuatu tabiak yang sudah sebati dengan kita susah hendak meninggalkanya secara sekali gus, berat dan susah untuk berbuat demikian, oleh itu cara yang paling baik ia cuba meninggalkan secara berperingkat-peringkat,sebagai contoh yang ditunjukan oleh Allah S.W.T tentang pengharaman arak begitu juga “riba:, pengharamanya  melalui empat peringkat berlaku demikian kerana menyedari tentang hakikat nafsu manusia serta bertitik tolak daripada bumi nyata tentang hakikat  nafsu manusia itu sendiri, contohnya, bagi peringkat pertama ia berusaha untuk meninggalkan lagha  yang haram, bagi peringkat kedua cuba pula meninggalkan lagha yang makruh, ketiga melangkah pula  kearah mengurangkan lagha yang diharuskan serta berusaha bersungguh bagi membenci lagha tersebut -tak mau disebut-sebut lagi… begitulah seterusnya.
 
 
8) Menangani nafsu mestilah tegas dan penuh keazaman.
                Sesungguhnya nafsu itu apabila ia melihat tuanya mengambil mudah dalam semua perkara  mulalah ia menguasai tuanya dengan bantuan syaitan dari kalangan jin dan manusia,juga godaan dunia agar menuntut tuanya ke lembah “lagha”, sebaliknya apabila ia (nafsu) melihat tuanya bertindak tegas, dengan kehendak dan keupayaan yang tinggi, keazaman yang benar,maka ia akan terhalang untuk melakukan lagha dan berkemungkinan besar  meninggal lagha dengan cepat, seperti kata penyair bermaksud: Nafsu bagaikan kanak-kanak, jika dibiarkan dia menyusu sampai  ke tua, jika dilahkan susu maka dia akan berhenti menyusu.
 
9) Sentiasa menatap sejarah para nabi dan sirah para solihin.
                Sesungguhnya sejarah para anbiya’ dan sirah para solihin penuh dengan cerita-cerita yang  bahawa mereka amat perihatin dalam usaha membersihkan diri daripada “lagha”, ini boleh membantu melahirkan rasa ingin mengikuti dan menjadi mereka sebagai contoh, atau sekurang-kurangnya meniru mereka, benarlah firman Allah S.W.T  (Surah Yusuf Ayat-111) yang bermaksud:….
10) Rehatkan (hiburkan nafsu dengan perkara-perkara yang harus).
Nafsu  apabila diberi kepuasan dengan perkara yang diharuskan oleh syarak, dia jadi kenyang dan rasa cukup dan memadai, yang akhirnya dia tidak lagi melakukan perkara “lagha” yang tidak diharuskan oleh syarak, tetapi biarlah melakukan yang harus mengikut kadarnaya, jangan keterlaluan dan jangan pula terlalu sedikit.
 
 
11) Sentiasa bermuhasabah diri.
                Muhasabah ini biarlah dilakukan selepas setiap perlakuan,perkataan ataupun perbuatan, lepas setiap sejam, lepas tiap-tiap kali sembahyang,tiap-tiap akhir hari,tiap-tiap akhir minggu, penghujung setiap bulan, suku tahun, setengah tahun, tiga suku tajun, akhir tahun, tujuanya untuk bermuhasabah dan memantau sudut kecelaan, kerosakkan dan berusaha mengatasinya satu demi satu, agar hati sentiasa bersih  bercahaya, diri ceria lapang dada, segala amalan dan perkerjaan mendapat keredaan Allah dan Rasulnya, mengembirakan mukmin-mukmin yang benar.

No comments:

Post a Comment